Laadpaal installeren thuis? Hier moet je op letten
Voordat je de stap zet om een laadpaal thuis te installeren, zijn er een aantal zaken om over na te denken of te regelen. Bij twijfels of vragen helpen onze elektrotechnisch experts je graag verder. Wil je thuis een laadpaal installeren? Houd dan rekening met het volgende:
- Heb je geen koopwoning, maar ben je bijvoorbeeld huurder? Dan heb je toestemming nodig van de woningeigenaar voor het plaatsen van een laadpaal.
- Moet de bekabeling van de laadpaal (deels) door gemeentelijke grond worden getrokken? Vraag dan eerst toestemming van je lokale gemeente.
- Woon je in een monumentaal pand? Neem ook dan contact op met je gemeente, je hebt mogelijk een vergunning nodig.
- Wat is het laadvermogen van je (toekomstige) elektrische auto? Kies voor een laadpaal met een overeenkomstig laadvermogen, zo zorg je voor de kortste laadtijden.
- Niet zeker of je meterkast geschikt is voor een laadpaal? Vraag een elektrotechnisch bedrijf om je meterkast te bekijken en indien nodig te verzwaren.
Meterkast verzwaren: schakel een elektrotechnisch bedrijf in
Je laadpaal wordt direct aangesloten op een aparte stroomgroep in je meterkast. Zo’n laadpaal vereist nogal wat vermogen. Om overbelasting te voorkomen, kan het dan ook nodig zijn om je meterkast aan te passen. Voor de meeste huishoudens betekent dit een overstap van een ouderwetse 1-faseaansluiting naar een 3-faseaansluiting. Zo weet je zeker dat je genoeg capaciteit hebt om effectief van je laadpaal gebruik te maken. Een elektrotechnisch expert kan je helpen bij het uitbreiden van je groepenkast.
Laadpaal combineren met zonnepanelen
Heb je zonnepanelen op je dak? Die kun je combineren met een laadpaal. Zo laad je groen en voordelig je auto op met je zelfopgewekte zonnestroom. Houd er rekening mee dat de opbrengsten van zonnepanelen door het jaar heen fluctueren, en dat je genoeg zonnepanelen op je dak moet hebben om echt te profiteren. De meeste huishoudens wekken met 10 zonnepanelen (zo’n 3.000 kWh per jaar) meer dan genoeg stroom op voor het verbruik van hun elektrische auto (zo’n 2.500 kWh bij 15.000 km per jaar).
Wat kost elektrisch laden?
De precieze kosten hangen af van verschillende factoren. Denk aan je energiecontract, de hoeveelheid kilometers die je rijdt en de eventuele zonnepanelen op je dak. We kunnen je niet concreet vertellen hoeveel het plaatsen van een laadpaal thuis voor jou gaat kosten. Maar als je de installatie aan ons overlaat, kunnen we je wél verzekeren van eerlijk advies en een transparante offerte op maat. Denk bij het installeren en gebruikmaken van een laadpaal thuis aan de volgende kosten:
- Aanschaf- en installatiekosten laadpaal thuis
- Meterkast aanpassen (indien van toepassing)
- Laadkosten (afhankelijk van je energiecontract, zonnepanelen)
Elektrische fiets opladen: 5 tips
Je hebt geen laadpaal nodig voor je elektrische fiets. Maar er zijn wel zaken om op te letten. Hier volgen 5 tips voor het laden van je elektrische fiets:
- Je elektrische fiets heeft zowel een accu als een lader. Zorg ervoor dat je de geschikte accu gebruikt met een passend voltage om brandgevaar te voorkomen.
- Doet je accu het niet goed? Vervang ‘m dan voor een nieuwe, probeer niet zelf de accu te repareren.
- Is de accu helemaal volgeladen? Ontkoppel dan meteen de lader, het is niet handig om de lader aangesloten te houden als je fietsaccu al vol zit.
- Laad je fiets buitenshuis op, bijvoorbeeld in de schuur of onder een afdak. Hoewel het brandgevaar minimaal is, kun je het beter niet binnenshuis doen.
- Neem je je elektrische fiets mee naar het buitenland? Check dan of je een speciale reisstekker nodig hebt in het land waar je heengaat.
Laadpaal thuis installeren? Profiteer van elektrotechnisch advies
Overweeg je een laadpaal thuis te installeren? Wij voorzien je graag van elektrotechnisch advies op maat, en verzorgen desgewenst de gehele installatie. Mocht het nodig zijn, dan kunnen we ook direct je meterkast aanpassen. Zo ben je weer helemaal bij de tijd én optimaal voorbereid op de toekomst. Laat van je horen, de experts van Van Bentem Elektrotechniek helpen je graag op weg.