Wat is in 2023 goedkoper: elektrisch koken of op gas?

Zoals je niet is ontgaan liggen de gas- en energieprijzen in 2023 erg hoog. Dat roept dan ook een uitstekende vraag op: is het momenteel goedkoper om elektrisch te koken, of op gas? En waar ligt dat precies aan? Voordat we daar antwoord op geven, vertellen we je eerst wat meer over de twee verschillende vormen van elektrisch koken en de toekomst van aardgas.

Ten eerste: koken op aardgas is niet meer van de (toekomstige) tijd. De energietransitie maakt elektrisch koken de nieuwe norm. Vrijwel alle nieuwbouwwoningen zijn dan ook standaard uitgerust met elektrische keukens. De twee meest voorkomende vormen van elektrisch koken zijn de keramische kookplaat en de inductiekookplaat. Koken op inductie is met gemiddeld 200 KWh per jaar de zuinigste optie; keramisch koken verbruikt gemiddeld zo’n 450 KWh per jaar. Dit is dus het eerste antwoord op je vraag: inductie is de voordeligste vorm van elektrisch koken.

Wat is goedkoper, inductie of gas?

Het antwoord op deze vraag klinkt misschien wat vreemd: hoewel gas in 2023 een goedkopere energiebron is dan elektriciteit, is koken op inductie uiteindelijk voordeliger dan koken op gas. Hoe dit kan? Houd maar eens je hand boven een pan op een gasfornuis. Heet, hè? Bij het koken van een heerlijke maaltijd op gas verdwijnt gemiddeld 40 procent van het verbruikte gas in de afzuigkap. 

Maar bereid je diezelfde maaltijd op een inductieplaat, dan zet je maar liefst 90 procent van de energie op effectieve wijze in. Veel minder energieverspilling, dus. Bezit je bovendien een eigen elektriciteitsvoorziening, zoals zonnepanelen, dan vertaalt dat zich al snel in aanzienlijk lagere kosten, terwijl gas feitelijk ‘goedkoper’ is.

Duurzaam en veilig

Duurzaamheid is eigentijds. Dat is op zich al een goede reden om een elektrische kookplaat te overwegen. Maar daarnaast is het ook een stuk veiliger. Elektrische kookplaten produceren geen vlammen of giftige gassen, en worden ook lang niet zo heet als gasfornuizen. Bij uitstek de veiligste optie voor je kinderen of huisdieren, dus. Overweeg jij over te stappen van gas naar elektriciteit? Een slimme keuze, vinden wij. Maar laat je eerst wel goed informeren door een elektrotechnisch specialist.

Spoed? Bel 06-23338885