Smart Home-systeem: elektrotechnisch advies en installatie

Elektrotechnische apparaten worden steeds slimmer. Een Smart Home-systeem brengt tal van voordelen met zich mee op het gebied van comfort, veiligheid en duurzaamheid. Maar wat is een Smart Home precies en wat kun je ermee? Van Bentem legt het uit.

Met een Smart Home-systeem bedien je de apparaten in huis of op kantoor op afstand, en vaak is bedienen niet eens nodig omdat die slimme apparaten alles zelf regelen. Je krijgt meer inzicht in je energieverbruik, wat het makkelijker maakt om energie te besparen. En je houdt meer tijd over en je handen vrij voor andere zaken. Voor het allerslimste Smart Home-systeem schakel je een elektrotechnisch professional in. Die helpt je om optimaal te profiteren van de voordelen van slimme apparaten. Onze specialisten staan voor je klaar.

Home automation & domotica: wat is het?

We noemen zo’n Smart Home-systeem ook wel home automation (huisautomatisering) of domotica. Deze termen slaan allemaal op een verzameling van slimme apparaten die met elkaar verbonden zijn via wifi of bluetooth. Slimme apparaten kunnen informatie uitwisselen en zijn op afstand bedienbaar met bijvoorbeeld een smartphone, tablet of spraakassistent. Maar over wat voor apparaten hebben we het dan precies?

Slimme apparaten: slimme thermostaten, slimme meters en meer

Er zijn tal van slimme apparaten om in huis te halen. Hieronder zetten we de populairste voor je op een rij.

Slimme verlichting

Slimme verlichting zet je gemakkelijk uit of aan op afstand. Ook kun je de helderheid, kleur en het tijdschema instellen. Met slimme lampen bespaar je gemakkelijker stroom, en je bent minder tijd kwijt aan het handmatig bedienen van alle verlichting in huis. Badkamerlicht vergeten uit te zetten? Geen probleem, je schakelt het simpelweg uit via de app op je telefoon, waar je ook bent.

Slimme thermostaten

Bedien verwarmings- of koelsystemen op afstand, of automatiseer het gehele proces aan de hand van je voorkeursinstellingen. Een slimme thermostaat maakt het makkelijker om energie te besparen en de stookkosten laag te houden. En je hoeft niet steeds op te staan om eigenhandig aan de knop te draaien.

Slimme sloten

Normale sloten open je natuurlijk met een sleutel. De meeste slimme sloten kun je ook gewoon met een fysieke sleutel openen, maar daarnaast bijvoorbeeld ook met je vingerafdruk. Of volledig op afstand met je smartphone. Zo kun je gasten binnenlaten zonder dat je zelf thuis bent. En hoef je je nooit meer zorgen te maken dat je vergeten bent de deur op slot te doen.

Slimme deurbellen

Zelfs deurbellen kunnen slimmer. Denk aan een deurbel met een ingebouwde camera, microfoon en bewegingssensor. Verbonden met je smartphone, zodat je op afstand kunt zien wie er aanbelt en of je zin hebt om open te doen. Of gebruik je telefoon om je buurman via de ingebouwde microfoon te vertellen dat je even niet thuis bent.

Slimme rookmelders

Rookmelders detecteren rook en koolmonoxide, wat zowel je leven als je inboedel kan redden. Maar als je rookmelder afgaat terwijl je niet thuis bent, heb je er weinig aan. Een slimme rookmelder stuurt direct een notificatie naar je telefoon, zodat je altijd op de hoogte bent. Ook kun je meerdere slimme rookmelders met elkaar verbinden, wat een uitkomst biedt voor grotere (kantoor)panden

Slimme meters

Hoewel ze niet verplicht zijn, worden slimme gas- en elektriciteitsmeters steeds meer de norm. En ze zijn ook handig. Ze kunnen op afstand worden uitgelezen, waardoor je niet zelf je meterstanden hoeft door te geven. Daarbij bieden ze extra inzicht in je energieverbruik en hoeveel je bespaart, en laten ze je optimaal profiteren van zonnestroom als je zonnepanelen op je dak hebt.

Slimme laadpalen

Ouderwetse laadpalen zijn niet veel meer dan een stopcontact voor je elektrische auto. Met een slimme laadpaal kun je veel meer. Je auto automatisch laden wanneer de energietarieven het laagst zijn, bijvoorbeeld. Of je auto opladen met je eigen zonnestroom. Onze technici komen graag je slimme laadpaal aansluiten zodat je optimaal van de voordelen profiteert.

Slimme stekkers

Er zijn ook slimme stekkers voor ‘domme’ apparaten verkrijgbaar. Hier kun je bijvoorbeeld een normale lamp op aansluiten om hem op afstand te bedienen. Slimme stekkers zijn een uitkomst als je wel een Smart Home wilt, maar niet meteen al je apparatuur wilt inwisselen voor nieuwe slimme apparaten.

Overige slimme apparaten

Zoals we al schreven: er zijn meer slimme apparaten dan we hier kunnen opnoemen. Denk aan slimme stofzuigers, slimme koelkasten, slimme magnetrons, slimme wasmachines, slimme televisies, slimme audiosystemen, slimme espressomachines en slimme ventilatoren. Of wat dacht je van een slimme, thermometer, weegschaal of tandenborstel? Wij adviseren je graag persoonlijk over de vele opties.

Smart Home beveiliging

Smart Home-systemen maken huizen en (bedrijfs)panden veiliger. Een slim beveiligingssysteem zorgt voor optimale inbraakpreventie. En met slimme verlichting zorg je ervoor dat mensen in huis of op kantoor altijd goed zicht hebben, wat de kans op ongelukken verkleint. Tip: laat een professioneel lichtplan opstellen voor nóg meer veiligheid.

Energiebesparing en comfort

Slimme apparaten maken je huis of bedrijfspand niet alleen veiliger, ze zorgen ook voor meer gemak en helpen je energie te besparen. Hoe meer slimme apparatuur je in huis haalt, hoe meer comfort en energiebesparing je kunt bereiken. Niet zeker waar je moet beginnen? Onze elektrotechnische experts adviseren je graag over de mogelijkheden.

Smart Home installeren: schakel een elektrotechnisch expert in

Overweeg je een Smart Home-systeem aan te leggen thuis of op werk? Kies dan voor een professionele elektrotechnische installatie, zo ben je ervan verzekerd dat je Smart Home-systeem daadwerkelijk slim is én blijft. Wil je gebruikmaken van zwaardere slimme apparaten zoals een slimme laadpaal? Dan kunnen we, als dat nodig is, je meterkast verzwaren en een 3-faseaansluiting aanleggen.

Goed elektrotechnisch advies maakt het verschil

Een Smart Home-systeem kun je zo omvangrijk en complex maken als je wilt. Zaak is wel dat alles werkt én blijft werken. Ook op het gebied van privacy zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Laat je daarom eerst adviseren voordat je de knoop doorhakt. De experts van Van Bentem Elektrotechniek helpen je graag op weg. Neem direct contact op.

Spoed? Bel 06-23338885