Het belang van een goed lichtplan

Verlichting in huis is belangrijker dan je misschien denkt. Het maakt het verschil tussen een sfeervolle woning of kille omgeving, laat een ruimte groter of juist kleiner ogen en draagt bovendien bij aan de veiligheid. Zo kan een onderbelichte keuken of badkamer tot ongelukken leiden. En is het natuurlijk zonde om mooie meubels in de schaduw te zetten. Daarom is het zaak om een lichtplan te maken. In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten over lichtplannen.

Wat is een lichtplan?

Een lichtplan is een plattegrond van je woning of een specifieke kamer waarop je precies uittekent waar en hoe je die ruimte wil verlichten. Denk hierbij na over sfeer, veiligheid en functionaliteit. Dat laatste is het belangrijkst: de functie van een ruimte bepaalt de inhoud van het lichtplan. Je tekent daarom niet alleen alle meubels en objecten op de plattegrond, maar zet er ook bij wat je in die ruimte doet.

Zelf een lichtplan maken voor de woonkamer, keuken of badkamer

Of je zelf een lichtplan kunt maken? Als je je woning of een specifieke kamer op schaal kunt tekenen met potlood en meetlat, kom je al een heel eind. Hoe je lichtplan eruitziet, verschilt per ruimte in huis. Bij een lichtplan voor je woonkamer vraag je je bijvoorbeeld af: waar lees ik de krant? Waar komt de televisie te staan? Welk gordijn laat ik meestal dicht? En waar wil ik gasten ontvangen?

Dat zijn heel andere vragen dan bij een lichtplan voor je badkamer of keuken. Daar zijn praktische overwegingen juist bepalender dan de sfeer. Online zijn verschillende templates te vinden, mocht je zelf eens willen knutselen en spelen met licht. Je kunt trouwens ook een lichtplan maken voor je tuin.

Tip: laat een lichtplan maken door lichtadviseur Ron van Bentem.

Hoe leuk het ook is om zelf een lichtplan te maken, het is het verstandigst en eenvoudigst om een lichtadviseur in te schakelen. Er komt namelijk meer kijken bij verlichting dan je misschien denkt – er zijn zelfs speciale opleidingen voor!

Een lichtadviseur bekijkt je totale woning, brengt je wensen en de omstandigheden in kaart, en maakt op basis daarvan een professioneel plan. Hij of zij houdt daarbij rekeningen met meerdere aspecten. Bijvoorbeeld hoe verschillende soorten verlichting op elkaar inspelen en hoe het licht reflecteert op de materialen in huis.

Een goede lichtadviseur kijkt ook naar de zonligging van je woning, contrastwerking, kleurgebruik, lichtschakelaars, eventuele dimfuncties, stopcontacten, het vermogen van je groepenkast en de laatste lampentrends. En natuurlijk naar je leeftijd en gezin. Zo heeft een zeventigjarige meer licht nodig dan een dertiger.

Tips voor energiebesparing

Bij het maken van een degelijk lichtplan houdt de adviseur niet alleen rekening met zaken als sfeer, ruimte en veiligheid, maar ook met duurzaamheid. Zeker gezien de huidige energieprijzen is dat niet onbelangrijk. Een professioneel lichtplan helpt je om elektriciteit te besparen, wat goed is voor je portemonnee en voor de planeet. Kortom: een goed lichtplan maakt méér van je huis. En voor het best mogelijke lichtplan schakel je een professioneel lichtadviseur in.

Een lichtplan laten maken door een lichtadviseur?

Jouw huis écht laten shinen? En veiliger, duurzamer en functioneler maken dan ooit tevoren? Met een degelijk lichtplan is het zo gepiept. Bij Van Bentem Elektrotechniek hebben we de expertise in huis om het maximale uit de verlichting in jouw huis te halen. Onze elektrotechnisch experts en lichtadviseurs staan voor je klaar. Neem direct contact op.

Spoed? Bel 06-23338885