Verwarmen met airco: nadelen en voordelen op een rij

Als je aan een airconditioner denkt, dan denk je waarschijnlijk aan verkoeling op een warme zomerdag. Maar wist je dat de meeste air conditioner units tegenwoordig ook kunnen verwarmen? Zo zit je er ’s zomers heerlijk koel bij, en ’s winters lekker warm. In dit blog vertellen we je hoe het werkt, en wat de voor- en nadelen zijn van je huis verwarmen met een airconditioner.

Een airconditioner die ook kan verwarmen is feitelijk een warmtepomp: een lucht-luchtwarmtepomp om precies te zijn. Zo’n airco bestaat uit een binnen- en een buitendeel. Om je huis te koelen, wordt de warme binnenlucht naar buiten geblazen; om je huis te verwarmen, haalt het buitendeel de warmte van buiten juist naar binnen. Dat werkt zelfs als het vriest, doordat de airco de luchttemperatuur laat stijgen. Op die manier gebruik je dus geen gas om je huis te verwarmen, maar enkel de omgevingslucht en stroom.

Verschillende soorten air conditioner units

De ene airco is de andere niet. Er bestaan grote verschillen in kwaliteit en vermogen, die in de eerste plaats te herkennen zijn aan de verschillende prijskaartjes. Om het gewenste comfort te behalen, moet je daar allereerst rekening mee houden. Dan zijn er nog allerlei verschillende modellen, waaronder de single- of multisplit-airconditioner.

De single-variant bestaat uit één binnenunit en één buitenunit; de multisplit uit een buitenunit en twee of meer binnenunits.

Sommige airco’s kun je op de vloer, aan de wand of op het plafond installeren. Bij moderne nieuwbouwprojecten kom je soms ook inbouwairco’s tegen, hiervan is alleen het luchtrooster zichtbaar. Verder zijn er mobiele airconditioners, deze kun je makkelijk verplaatsen en er komt geen installateur aan te pas. Wel maken ze nogal wat lawaai en hebben ze minder vermogen.

Voordelen van verwarmen met airco

Een airco verbruikt geen gas maar elektriciteit. En een stuk minder dan vroeger. Zo verbruikt een split airco gemiddeld tussen de 1 en 2,5 kW per uur. Als je beschikt over zonnepanelen, dan kun je dat gemakkelijk zelf opwekken. Maar er zijn natuurlijk nog meer voordelen. We zetten er een aantal op een rijtje.

  • Een airco verwarmt sneller dan een cv-installatie met radiatoren.
  • Bij hoge gasprijzen is verwarmen met een airconditioner goedkoper.
  • Een airco kan een voordelige optie zijn voor een verbouwing of aanbouw. Je hoeft namelijk geen nieuwe leidingen aan te leggen.
  • Binnenunits filteren de lucht in huis.
  • De lucht-luchtwarmtepomp is goedkoper dan andere soorten warmtepompen.
  • Verwarmen met een airco is milieuvriendelijker dan verwarmen met gas.
  • Een airconditioner unit is handig te combineren met zonnepanelen.

Nadelen van verwarmen met airco

Een airconditioner is niet voor ieder huishouden de ideale oplossing. Een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden:

  • Voor het verwarmen van meerdere ruimtes heb je een multisplit airco nodig. Die zijn duurder en verbruiken meer stroom.
  • Airconditioners maken geluid tijdens het verwarmen.
  • De kosten van een kwaliteitsairco zijn hoger dan die van een nieuwe cv-ketel.
  • In tegenstelling tot een cv-ketel voorziet een airco je niet van warm water.
  • Een vervuilde airco verbruikt meer stroom. Je moet ze dus regelmatig onderhouden en schoonmaken.

Een airconditioner aanschaffen? Laat je eerst goed adviseren

Zoals je hebt gelezen, komt er best wat kijken bij het uitkiezen en installeren van een airconditioner. Daarnaast is niet elke woning geschikt voor een lucht-luchtwarmtepomp. Laat je daarom eerst adviseren voordat je de knoop doorhakt: goed elektrotechnisch advies maakt het verschil. De experts van Van Bentem Elektrotechniek helpen je graag op weg.

Spoed? Bel 06-23338885