Alles wat je moet weten over groepenkasten samenstellen 

Een groepenkast is het elektronische hart van je huis. Daarom is het belangrijk dat ie klopt. Dat kun je verzekeren door een elektrotechnisch specialist in te schakelen. Die kan het op een juiste manier aansluiten en weet wat je nodig hebt. In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten over het zorgvuldig samenstellen van een groepenkast. 

Hoe werkt een groepenkast? 

Een groepenkast, ook wel een distributie-, verdeel- of installatiekast genoemd, verdeelt op veilige wijze de stroom over alle elektrische apparaten in een gebouw. De groepenkast zit vrijwel altijd in de meterkast, waar je ook de gas-, water- en elektriciteitsmeters vindt. De groepenkast bestaat uit meerdere groepen die elk een maximumvermogen dragen voor een bepaald deel van een huis of pand. 

Hoe werkt een groepenkast? 

Een groepenkast, ook wel een distributie-, verdeel- of installatiekast genoemd, verdeelt op veilige wijze de stroom over alle elektrische apparaten in een gebouw. De groepenkast zit vrijwel altijd in de meterkast, waar je ook de gas-, water- en elektriciteitsmeters vindt. De groepenkast bestaat uit meerdere groepen die elk een maximumvermogen dragen voor een bepaald deel van een huis of pand. 

Kies voor een 1 fase of 3 fase groepenkast 

In 2023 een groepenkast samenstellen betekent de keuze maken tussen een 1 fase of 3 fase aansluiting. Een 1 fase groepenkast heeft 1 elektriciteitskabel, bestaande uit een fasedraad en een nuldraad. Bij een 3 fase aansluiting zijn 3 fasedraden van elk 230 volt verbonden aan de kast. 

Vroeger volstond voor bijna alle huishoudens een 1 fase aansluiting. Maar tegenwoordig is dat anders. Hoe meer elektrische apparaten je in huis hebt, en hoe zwaarder en complexer die apparaten zijn, hoe meer vermogen je nodig hebt om alle apparaten op veilige wijze van stroom te voorzien. 

Is een 1 fase aansluiting geschikt voor een inductiekookplaat of laadpaal? 

Tot een vermogen van 7.400 watt kun je een inductiekookplaat aansluiten op een 1 fase aansluiting. De kookgroep wordt dan verdeeld in twee groepen van 16 ampère. Dit geldt ook voor een laadpaal. Is het vermogen meer dan 7.400 watt? Dan heb je een 3 fase aansluiting nodig. Laat 

Hoeveel groepen heeft mijn groepenkast nodig? 

Groepenkasten in oudere woningen hebben meestal zo’n 5 groepen. Bij nieuwbouwwoningen is dat al gauw meer dan het dubbele: 10 tot 12 groepen. Dit komt door het toenemende aantal elektrische apparaten in een gemiddeld huishouden. Hoeveel groepen je precies nodig hebt, hangt onder meer af van de grootte van je huis, het aantal apparaten en het soort apparaten. De meeste groepen hebben een capaciteit van 16 ampère, en je kunt maximaal 4 groepen achter 1 aardlekschakelaar plaatsen. 

Tip: tel het aantal lichtpunten en stopcontacten in huis en verdeel dit over het aantal groepen. Ga vervolgens na hoeveel vermogen elk apparaat vereist, en zorg ervoor dat het aantal apparaten per groep niet de maximale belasting overschrijdt. Dat kun je zelf berekenen door het aantal ampère van een groep (vrijwel altijd 16 ampère) te vermenigvuldigen met 230 volt. Apparaten met een vermogen van meer dan 2.000 watt (zoals de wasdroger of vaatwasser) moeten op een aparte groep worden aangesloten om overbelasting te voorkomen. 

Noodzakelijke componenten voor groepenkasten 

De belangrijkste onderdelen van een groepenkast zijn de hoofdschakelaar, de aardlekschakelaar en de installatieautomaten. Deze zorgen ervoor dat de groepenkast de stroom correct en veilig verdeelt. Daar valt van alles over te zeggen. Hieronder sommen we de belangrijkste punten voor je op: 

  • Een hoofdschakelaar is wettelijk verplicht, evenals minimaal 2 aardlekschakelaars. 
  • Je mag maximaal 4 installatieautomaten achter een aardlekschakelaar plaatsen. 
  • Elke groep dient met minimaal 1 installatieautomaat beveiligd te worden. 
  • Sommige zwaardere groepen, zoals een fornuisgroep, dienen met minimaal 2 installatieautomaten beveiligd te worden. 
  • Je kunt een aardlekschakelaar en installatieautomaat ook combineren in de vorm van een aardlekautomaat. 

Aanvullende componenten voor groepenkasten 

Naast de noodzakelijke onderdelen van een groepenkast zijn er verschillende aanvullende mogelijkheden. We sommen een aantal opties voor je op: 

  • Overspanningsbeveiliging: hiermee beveilig je alle elektrische apparaten in huis wanneer er sprake is van overspanning als gevolg van blikseminslag. (Dit is lang niet zo zeldzaam als je misschien denkt: wanneer bliksem binnen een straal van 2 kilometer inslaat, bestaat er al kans op overspanning.) 
  • Beltransformator: een deurbel werkt op zwakstroom en kan niet op 230 volt worden aangesloten. Met een beltransformator bouw je de deurbel in de groepenkast in. 
  • Contactdoos: je kunt een contactdoos in de groepenkast monteren, bijvoorbeeld voor een modem. 
  • Noodverlichtingslamp: een handige draagbare zaklamp die zo’n 3 uur licht geeft in geval van stroomstoring of -uitval. 

Groepenkast uitbreiden of samenstellen? 

Denk je eraan om je groepenkast samen te stellen of uit te breiden, bijvoorbeeld voor zonnepanelen, laadpalen of inductieplaten? Laat je adviseren door een elektrotechnisch specialist. Zo weet je zeker dat alles in orde is én blijft. De specialisten van Van Bentem Elektrotechniek staan voor je klaar. 

Spoed? Bel 06-23338885