Aardlekschakelaar testen

Hoe kan ik mijn aardlekschakelaar testen en is dat verplicht?

De aardlekschakelaar schakelt de stroom uit bij storingen. Het is dus een extra beveiliging bij storingen, die voorkomt dat apparaten onder spanning komen te staan en beschermt in geval van kortsluiting. Tenminste, als hij goed werkt. Om te weten of dit het geval is, is het belangrijk om de aardlekschakelaar regelmatig te testen.

Hoe de aardlekschakelaar werkt

De aardlekschakelaar werkt automatisch in geval van een lekstroom vanaf een bepaalde grootte. Met lekstroom bedoelen we als er stroom lekt door een los draadje of een kapotte isolatielaag om een stroomdraad bijvoorbeeld. Doordat de aardlek automatisch uitschakelt komt het apparaat niet onder stroom te staan en krijgt niemand een elektrische schok door aanraking van het apparaat. De schakelaar ‘weet’ dat er een lek is doordat hij meet hoeveel stroom de elektrotechnische installatie ingaat en ook hoeveel stroom er weer terugkomt. Als wat eruit komt minder is dan wat erin ging, vloeit er dus stroom weg via een lek.

Hoe vaak moet ik mijn aardlekschakelaar testen?

De aardlekschakelaar is een belangrijke beveiliger. Het zou daarom goed zijn om de test elke maand uit te voeren. Nu weten wij ook wel dat dat er niet van komt. Verplicht is het uitvoeren van de test op minimaal twee momenten per jaar. Tip: de overgang van zomer naar wintertijd en andersom is een goed moment. Omdat door het uitvallen van de stroom toch alle klokken en wekkers opnieuw ingesteld moeten worden, en je op die manier een moment heeft dat je eraan denkt.

Hoe kan ik mijn aardlekschakelaar testen?

Het is niet moeilijk. De aardlekschakelaar heeft een testknop. Bij de Hager aardlekschakelaar is het een blauwe knop met de letter T, van test. De Eaton aardlekschakelaar heeft een gele knop met een T. Als je de testknop indrukt moet de aardlek zichzelf uitschakelen en valt de stroom uit. Schakel daarna de aardlekschakelaar weer in door de meestal witte of grijze (Hager aardlekschakelaar) of zwarte (Eaton aardlekschakelaar) aan/uit knop omhoog te duwen. Als het niet werkt, dus de stroom schakelt niet uit of je krijgt de aardlekschakelaar niet opnieuw ingeschakeld, neem dan contact op met een elektrotechnisch installateur. Onze storingsdienst staat voor je klaar.

Als de aardlekschakelaar buiten het testen om, vanzelf de stroom uitschakelt is er dus iets aan de hand. Eén van de apparaten of lampen in jouw huis heeft een defect. Zoek uit wat er aan de hand is voordat u de aardlekschakelaar weer inschakelt. Lees in onze blogs over kortsluiting en het opsporen van een stroomstoring wat je kunt doen.

Heb je vragen over jouw aardlekschakelaar of andere elektrotechnische zaken? Neem gerust contact op voor informatie, een afspraak of een vrijblijvende offerte.

Spoed? Bel 06-23338885