Wat is kortsluiting

Wat is kortsluiting en hoe kun je het voorkomen?

Een veilige situatie op elektrotechnisch gebied is voorkomen boven genezen. En om kortsluiting te voorkomen is het handig dat je weet wat het precies is en waarom het ontstaat. Na het lezen van dit blog kun je actie ondernemen om jouw situatie veiliger te maken. En in dit blog lees je hoe wij dat deden bij en woning in Den Haag.

Wat is kortsluiting?

Een situatie die je waarschijnlijk wel eens meegemaakt heeft: het licht ging uit en alle elektrische apparaten stopten er in één keer mee. De kans is groot dat het een kortsluiting was. Als een of meer elektrische draden elkaar raken ontstaat er kortsluiting. Meestal is de oorzaak daarvan dat er iets kapot is. Elektrische draden zijn namelijk altijd beschermd met een isolatielaag. Als dat kapot is gegaan door warmte, water, slijtage of andere oorzaken kan de stroom ergens anders naartoe dan naar het elektrische apparaat waar het eigenlijk naartoe moest. De stroom zoekt dan zijn eigen weg. De stroomsterkte wordt te groot, de draden worden te warm er ontstaat kortsluiting en soms zelfs brand. Meestal schakelt de stop of automaat in de meterkast direct alle stroom uit.

Kortsluiting in de meterkast

Als er toch kortsluiting met brand ontstaat in de meterkast zijn de gevolgen niet te overzien. Zeker niet, als er (zoals bij veel mensen) ook een gasleiding in de meterkast aanwezig is. Onveilige situaties in meterkasten komen door slechte montage, gebrek aan onderhoud, overbelasting en als er brandbare materialen aanwezig zijn in de meterkast. Het gebeurt vaak dat er aanpassingen niet goed worden gedaan in de meterkast of dat er door trillingen in de loop der jaren aansluitingen zijn losgeraakt. Het niet zelf, maar laten doen van aanpassingen of uitbreidingen door erkende installateurs, en een periodieke check van de meterkast zijn dingen die je kunt doen om veel ellende voorkomen.

Kortsluiting aan een stopcontact:

De oorzaak van kortsluiting aan een stopcontact onderzoeken? Start in de meterkast. Als je weet welke groep het betreft weet je ook welke apparaten erop zijn aangesloten. Haal alle apparaten uit de stopcontacten probeer de groep weer aan de praat te krijgen. Als dat niet lukt en de schakelaars direct weer terugspringen, is het een kortsluiting in een stopcontact of wandcontactdoos. De wandcontactdoos moet in zo’n geval vervangen worden. Als de schakelaars niet terugspringen was het een van de apparaten. Test de apparaten één voor één tot duidelijk is welk apparaat problemen veroorzaakt. Dit heet de stekkerproef die wij ook beschreven in dit blog over het zelf verhelpen van een stroomstoring.

Voorkom brand en laat controles en werkzaamheden om kortsluiting op te lossen uitvoeren door een erkend elektricien. Weet je niet precies wat de oorzaak is van jouw kortsluiting? Neem contact met ons op.

Spoed? Bel 06-23338885