Wil jij een perilex aansluiting maken?

Als je een perilex aansluiting wilt (laten) maken, doe je dat waarschijnlijk bij de plaatsing van een nieuwe keuken, voor de aansluiting van een elektrische kookplaat. In sommige gevallen ook voor een sauna of voor een centraal ventilatiesysteem. Deze apparaten hebben meer vermogen nodig dan een normaal stopcontact kan leveren. Dat wordt dus een klusje: een perilex stekker met (afhankelijk van het vermogen) 400 of 2×230 volt aansluiten.

Perilex stekker aansluiten 2×230 volt of 400 volt

Het verschil tussen een perilex aansluiting en een gewoon stopcontact is best groot. De perilex aansluiting levert meer vermogen. Dat komt doordat de perilex twee nuldraden en twee fasedraden heeft. In plaats van twee zijn er dus vier draden achter het stopcontact. Aan de voorkant is de perilex stekker met 400 volt of 2×230 volt die je wilt aansluiten ook anders. Het is een vijfpolige stekker, en het stopcontact heeft er dus ook vijf openingen voor. Raar? Nee, slim! Want zo steek je deze stekker nooit in een normaal stopcontact.

Hoe werkt dat, een perilex aansluiting maken?

In een nieuwbouwwoning zit deze stekker er meestal al. Woon je in een wat ouder huis, dan kan het zijn dat je nog zo’n perilex aansluiting moet maken. Anders kun je de inductiekookplaat niet gebruiken. Soms vraagt een nieuwe keuken of kookplaat om het aanmaken van een kookgroep of fornuisgroep in de groepenkast en verzwaring van de hoofdzekering. Wij adviseren om niet zelf een perilex aansluiting te maken, maar een professional in te schakelen. Ook fabrikanten van de apparatuur en verzekeraars eisen dat een erkend installateur ingeschakeld wordt om de perilex stekker aan te sluiten met 400 of 2×230 volt.

Vragen?

Heb je vragen voor ons over hoe je een perilex aansluiting moet maken? Neem contact op voor informatie over deze en andere elektrotechnische werkzaamheden. Wij adviseren je graag.

Spoed? Bel 06-23338885