Wat is een niet-geaard stopcontact?

Kies voor de veiligheid van een geaard stopcontact

Het ene stopcontact is het andere niet. Het verschil zit ’m in de aarding. In oudere huizen tref je nog vaak ongeaarde stopcontacten aan. Ze werken hetzelfde als geaarde stopcontacten, totdat er iets hapert aan het aangesloten apparaat, er kortsluiting ontstaat of de bliksem inslaat. Dan kan het flink misgaan, zelfs met brand tot gevolg. Daarom is het verstandig om je ongeaarde stopcontacten te laten vervangen door geaarde stopcontacten.

Ongeaard stopcontact gevaarlijk

Een goedgekeurde stroominstallatie werkt met vaste draadkleuren. De plusdraad (waardoor de stroom naar het stopcontact wordt geleid) is bruin; de mindraad (waardoor de stroom weer wordt afgevoerd) blauw. Dat principe is bij ongeaarde en geaarde stopcontacten hetzelfde.

Daarnaast heeft een geaard stopcontact nog een geelgroene draad: de aardedraad. Ontstaat er overspanning op het stroomcircuit, bijvoorbeeld doordat er kortsluiting optreedt in het aangesloten apparaat of omdat de bliksem inslaat? Dan voert de geelgroene aardedraad de overspanning veilig weg naar de aarde.

Ook voert de aardedraad de elektriciteit af die door wrijving wordt opgebouwd, zodat je geen schok krijgt van het apparaat. Om die reden is een geaard stopcontact verplicht bij alle apparatuur met een metalen behuizing, zoals wasmachines, drogers, pc’s en koffiezetapparaten.

Geaarde stopcontacten aansluiten

Als je nog ongeaarde stopcontacten hebt, is het raadzaam om ze te laten vervangen door geaarde stopcontacten. Dat is best een operatie. Want je bent niet klaar met het vervangen van de stopcontacten zelf: er moet ook een aardlekschakelaar in de meterkast komen en een aardedraad door de muur worden getrokken naar elk stopcontact dat je wilt laten aarden.

Daarom kun je er ook voor kiezen om niet alle stopcontacten te vervangen. Laat bijvoorbeeld alleen de stopcontacten op vochtige plekken vervangen, zoals de keuken en badkamer, of de stopcontacten waarop je grote apparaten aansluit, zoals de tv of wasmachine. De installateurs van Van Bentem adviseren je er graag over.

Laat je ongeaarde stopcontacten door Van Bentem Elektrotechniek vervangen door geaarde stopcontacten. Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan.

Spoed? Bel 06-23338885