Hoeveel groepen heeft je keuken nodig?

Hoeveel groepen heeft je keuken nodig?

Een moderne keuken vraagt al gauw om zes tot zeven groepen in de groepenkast. Want naast de koelkast, vriezer en oven komen er steeds meer apparaten bij die stuk voor stuk veel energie verbruiken. Denk aan een bordenverwarmer, vaatwasser, Quooker of inductiekookplaat. Hoe weet je of jouw groepenkast geschikt is om al deze apparaten veilig te gebruiken? Je wilt natuurlijk overbelasting van je keuken-elektra voorkomen. 

Energieverbruik per apparaat

Het aantal groepen dat voor jouw keuken nodig is, hangt af van je apparatuur. Het is daarom van belang om bij de aanschaf van nieuwe keukenapparaten goed te letten op het energieverbruik van ieder apparaat. Ook bij het uitkiezen van een volledig nieuwe keuken is het verstandig het energieverbruik van ieder apparaat te controleren. De keuken-elektra voorbereiden staat namelijk lang niet altijd op de offerte van keukenleveranciers.

Welke apparaten moeten op een aparte groep?

Over het algemeen geldt dat er voor een apparaat met een aansluitvermogen van 2.000 Watt of meer een eigen groep nodig is. Dat zijn in ieder geval ovens, vaatwassers en Quookers, allemaal met een gemiddeld vermogen van zo’n 2.000 Watt. De maximale belasting per groep ligt rond de 3.000 Watt. 

De koelkast, vriezer en afzuigkap verbruiken met 150 tot 300 Watt veel minder stroom. Daarom verdelen we deze apparaten over de bestaande groepen voor de keuken, zonder de grens per groep te overschrijden. En let op met losse apparaten als een waterkoker en koffiezetapparaat. Die lijken onschuldig, maar verbruiken vaak meer stroom dan je denkt, tot wel 2.000 Watt. Dat betekent dat die soms ook een eigen groep nodig hebben, of niet met andere grootverbruikers op één groep passen. Let hier dus goed op voordat je de stekker van een nieuw apparaat in het stopcontact steekt. Het precieze verbruik van een apparaat vind je bij de productspecificaties in de webshop, op het typeplaatje of in de gebruiksaanwijzing. 

Inductiekookplaat aansluiten meterkast

Met de stijgende prijs van het gas en duurzamer alternatief met elektrische koken vervangen steeds meer mensen het gasfornuis voor een elektrische kookplaat. De inductiekookplaat is de duurzaamste vorm van elektrisch koken, maar verbruikt nog steeds zo’n grote hoeveelheid stroom dat je hiervoor meestal wel twee tot drie groepen nodig hebt. Hierdoor is een extra (kracht)groep voor de kookplaat altijd noodzakelijk. Je wilt natuurlijk overbelasting van de elektriciteit voorkomen.

Bij Van Bentem passen we veilig de elektra aan en leggen we de aansluitpunten altijd aan vanuit de bouwtekeningen. Zo kun je met een gerust hart de oven, kookplaat en eventuele andere (keuken)apparaten tegelijkertijd aanzetten zonder dat de stoppen eruit slaan. 

De groepenkast uitbreiden voor inductie of andere nieuwe apparaten in de keuken? Neem contact op voor informatie, een afspraak of een vrijblijvende offerte.    

Spoed? Bel 06-23338885