Hoe werkt infrarood verwarming en wat is het? 

Infrarood verwarming is een gerichte verwarming voor in huis met infraroodstraling. Zeker met de huidige gasprijzen een interessante aanvulling op je centrale verwarming (cv). Als je infrarood verwarming slim inzet, kun je je energierekening flink omlaag brengen en heb je het thuis toch lekker warm. In dit blog vertellen we je hoe je bespaart met infrarood verwarming. 

Sinds de oplopende gasprijzen krijgen we veel vragen over infrarood verwarming. Niet zo gek, want infrarood verwarmingspanelen zijn opvallend energiezuinig en je kunt je cv een stuk lager zetten. De panelen hebben geen onderhoud nodig en geven in tegenstelling tot de cv geen droge lucht. Je kunt ze bovendien neerzetten of ophangen waar je wil. Op een vaste plek, of steeds ergens anders. Soms zelfs met een zelfgekozen afbeelding erop, waardoor ze eruitzien als schilderij of foto aan de muur. 

Hoe werkt infrarood verwarming? 

 Infrarood verwarming werkt anders dan de verwarming die je gewend bent. Die laatste verwarmt namelijk de lucht, terwijl infraroodpanelen alleen stralingswarmte geven op een bepaalde plek, bijvoorbeeld onder je bureau of bij de bank. Buiten het stralingsgebied voel je de warmte niet meer. Het is vergelijkbaar met in de zon of schaduw gaan staan. Infrarood is namelijk dezelfde soort straling als die waarmee de zon de aarde verwarmt. 

De meeste infrarood verwarmingspanelen bedien je eenvoudig met een app op je telefoon. Sommige panelen zijn voorzien van een bewegingssensor, waardoor ze automatisch aangaan als er iemand in het stralingsgebied aanwezig is. Infrarood panelen zijn er ook met ingebouwde thermostaat, zodat het paneel vanzelf uitgaat als het de ingestelde temperatuur bereikt. 

Infrarood verwarming badkamer 

Infrarood verwarmingspanelen kun je overal neerzetten, ook in de badkamer. Daar is het zelfs een ideale plek voor, omdat je er maar kort en op een gerichte plek warmte nodig hebt. Je kunt zelfs infrarood verwarmingspanelen met spiegel kiezen. Dat maakt het paneel multifunctioneel en scheelt je ruimte in de badkamer. 

Infrarood verwarming plafond 

Een infrarood verwarmingspaneel kun je los neerzetten of aan de wand bevestigen, maar de beste plek voor een verwarmingspaneel is aan het plafond. Bijvoorbeeld boven de bank. Dan staat er namelijk niets in de weg dat de warmte kan afvangen. Alleen bij een plafond van hoger dan 3 meter kun je ‘m beter met draadjes vanaf het plafond wat lager hangen, zodat er geen warmte verloren gaat. 

Infrarood verwarming nadelen 

Klinkt mooi allemaal, maar heeft infrarood verwarming ook nadelen? Zoals je hierboven las, is infrarood verwarming alleen geschikt als bijverwarming. De ruimte buiten het stralingsgebied blijft onverwarmd. Daarnaast is het paneel met elektriciteitsdraden op het stopcontact aangesloten, dus die draden moet je netjes zien weg te werken als je het paneel een vaste plek geeft. Vaak lukt dat prima met kabelgoten, maar het is wel even werk. 

Tot slot is infrarood verwarming alleen energiebesparend als je de panelen slim inzet. Laat je ze aan staan als je een tijdje niet in het stralingsgebied zit, of vergeet je de temperatuur van je cv te verlagen? Dan bespaar je er natuurlijk niet veel mee. Wees dus alert op het op tijd uitzetten van de panelen en combineer ze slim met de verschillende warmtebronnen in huis. Dan kan een infrarood verwarmingspaneel je een hoop stookkosten besparen. 

Vragen?

Meer weten over infrarood verwarming of je infrarood verwarmingspanelen laten installeren door een erkend elektricien? Neem gerust contact op. 

Spoed? Bel 06-23338885